AZ EGYESÜLET

Bemutatkozás

A Mezőtúri Horgász Egyesületet 60 évvel ezelőtt, 1948-ban alapították,
abban az időben amikor még a természetes vizek őshonos halállománya gazdag volt,
a civilizációs ártalmak még alig érzékelhető hatást gyakoroltak a vizeinkre.
Az akkori horgászok ha kimentek a vizekre azt mondták, hogy “megyünk halért” mert annyira biztos volt a fogás.

Az aranykor időleges volt, mert a felgyorsult iparosodás, a kemikáliák mértéktelen alkalmazása a mezőgazdaságban és a háztartásokban,
a kommunális szennyvizek mennyiségének növekedése rohamosan rontotta a természetes vizeink tisztaságát.
A szennyezések együttes hatása a meglévő halállományt is folyamatosan tizedelte. Ezek hatására alakult ki a mai helyzet.

Mezőtúron évtizedeken keresztül két egyesület működött, a Városi Sport Horgász és a Vasutas Horgász Egyesület. Taglétszámuk megközelítette az 1800 főt. Az állapotok romlásával a létszámuk fokozatosan csökkent.

A Hármas-Körös és Holtágai a Gyomai Halászati Szövetkezet kezelésében voltak. Így előtérbe helyeződött a holtágak halászati irányú hasznosítása, ami a busa fajok dominanciáját hozta az őshonos fajok rovására. Így a horgászat feltételei tovább romlottak. Az egy főre eső fogási átlag 9-12 kg körül mozgott, amiből a nemes halak részaránya 3 kg volt.

A változás 2001-ben következett be, amikor a két egyesület egybeolvadt és a város önkormányzata megkapta a holtágak tulajdonjogát. Az önkormányzat az egyesülettel közösen kártalanította a halászati szövetkezetet majd 2005-től a Túrtő és vízrendszerének halászati jogát az egyesület gyakorolja.

Ettől kezdve, az egyesület eredményes gazdálkodásának következtében látványos növekedés kezdődött mind a taglétszámot, mind a vendéghorgászok számát, mind pedig a fogási eredményeket illetően.

A három holtágból álló, mintegy 140 ha-os vízterület méltán érdemelte ki Mezőtúr leglátogatottabb turisztikai “látványosságát”. Erről gondoskodnak az évenként egyre növekvő fogási eredmények, a rekordlistás halak és az egyre kulturáltabb körülmények.

Magam és a Mezőtúri Horgász Egyesület nevében kívánok minden helyi és idelátogató horgásznak kellemes időtöltést és jó szórakozást, nem utolsó sorban pedig gazdag fogást.

Naptár
2018. március
h k s c p s v
     
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031